Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Zwemmen na het eten...
Zwemmen na het eten...

Mag da? Da mag! Ook al krijgen we met de paplepel mee dat je niet onmiddellijk na het eten mag gaan zwemmen, zijn wetenschappers het daar niet mee eens.

Volgens Amerikaanse en Canadese experts is er geen enkel feit dat aangeeft dat je na het eten zou moeten wachten om te gaan zwemmen.
Met andere woorden: er is geen enkele reden om het zwemmen na de sportief zwemmen voor ouders. Het is wel zo dat men beter geen zware maaltijden neemt met veel vetrijke voedingsmiddelen en alcohol. Dergelijke malen verlengen de spijsvertering wat voor een ongemakkelijk gevoel zorgt bij elke activiteit, van lezen tijdens de siësta tot en met zwemmen.

Heel wat mensen zijn van mening dat je pas na de spijsvertering mag gaan zwemmen. Maar de spijsvertering is een proces dat uren in beslag neemt, minstens drie uur al naargelang de maaltijd. Als je de 'regel' volgt zou je meer dan drie uur moeten wachten vooraleer je het water in mag en niet één uur.

Andere mensen beweren dan weer dat het een kwestie van temperatuur is. Tijdens de spijsvertering stijgt de lichaamstemperatuur wat het risico doet toenemen op een malaise door thermische shock wanneer men in het water gaat. Het verschil in temperatuur is echter miniem en het volstaat om beetje bij beetje in het water te gaan en eerst wat water in de nek te plenzen.

Een andere hypothese wil dat de maag en de spieren van de ledematen na het eten om zuurstofrijk bloed vechten. Na een maaltijd stroomt het bloed naar het abdomen met het oog op de spijsvertering en zou er onvoldoende bloed zijn voor de spieren. Fout! Er is voldoende bloed om tegelijkertijd de spijsvertering en de spieren van de ledematen te voorzien.

Bij wijze van besluit kan men stellen dat een te zware maaltijd best vermeden kan worden als men wilt gaan zwemmen omdat het niet comfortabel is. Maar zwemmen vlak na de maaltijd doet het risico op verdrinking niét toenemen.
Zwemmers die deelnemen aan de Olympische Spelen wordt overigens aangeraden om iets te eten voor een wedstrijd?

Reacties
 
Plaats reactie