Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Zullen Belgen in 2030 dik zijn en Nederlanders niet?
Zullen Belgen in 2030 dik zijn en Nederlanders niet?

Je las het waarschijnlijk al in de krant: tegen 2030 zal Europa geplaagd worden door een epidemie van obesitas. Belgische vrouwen worden de dikste van Europa, terwijl Nederland net minder mensen met overgewicht zal tellen. Zijn die resultaten betrouwbaar? En wat doe je eraan?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verkondigt dat de vette jaren zijn aangebroken voor Europa. Slecht nieuws voor België: tegen 2030 zal ons land, samen met Bulgarije, in verhouding het meeste aantal vrouwen met overgewicht tellen. Hou je vast aan je vetrolletjes: bijna negen op de tien Belgische vrouwen boven de 18 jaar zou dan een te hoog BMI hebben. Daarmee worden we wereldwijd de koploper. Belgische mannen doen het beter: volgens de projectie behoren ze in 2030 niet tot de top 15 van Europa.

Ook in Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje, Zweden en Tsjechië zal het aantal mensen met overgewicht (BMI hoger dan 25) en obesitas (BMI hoger dan 30) enorm toenemen. Voor Nederland wordt echter voorspeld dat het aantal zwaarlijvigen tussen 2010 en 2030 van 10% naar 8% zakt.

Hoe komt dit?

De studie is nog niet gepubliceerd, maar de meest opvallende resultaten werden voorgesteld op het European Congress on Obesity in Praag. We hebben dus nog geen pasklaar antwoord op de vraag hoe men exact tot deze straffe resultaten is gekomen. Wat we wel weten, is dat de projecties gebaseerd zijn op uitvoerige analyses van data uit 2010.

Een woordvoerder van het WHO-kantoor in Kopenhagen, verklaarde deze resultaten toch met een korreltje zout te nemen. “Het is en blijft een voorspelling. We onthouden vooral dat de kwaliteit van dergelijke landendata moet verbeteren en dat de nood hoog is om de strijd aan te gaan met obesitas.”

Eet en beweeg in balans

Geen paniek. Als je evenwichtig eet en beweegt, hoef je helemaal geen doemscenario te vrezen. Als we één ding mogen onthouden uit de Internationale Anti-Dieetdag, dan is het wel dat streng diëten vaak meer kwaad dan goed doet.

Weten wat je eet, kan je bijvoorbeeld met onze Fooddler. Daar zie je in één oogopslag hoeveel energie, zout, suiker, vetten en vezels producten bevatten. Je zal gauw merken dat het niet aan Goudse kaas of pindakaas ligt dat Nederlanders slanker worden.

Zorg er daarnaast voor dat je eten en bewegen op elkaar afstelt. Dat hoeft niet per se sport te zijn, je kan net zo goed beweging inbouwen in je dagelijkse handelingen.

Reacties
Dana Maes
Dana Maes

Straf! http://www.worldobesity.org/aboutobesity/world-map-obesity/

 
Plaats reactie