Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Zorgt verbrand eten echt voor kanker?
Zorgt verbrand eten echt voor kanker?

Het bekendste voorbeeld is een toast. Je steekt je brood met kaas en hesp tussen je toaster, verliest deze net iets te lang uit het oog en het resultaat heeft een iets zwartere kleur dan gehoopt. Vaak eindigt deze dan toch nog in onze maag. Maar is dit wel gezond? Onderzoek legt namelijk een link tussen verbrand eten en het ontwikkelen van kanker.

Het bureau van Food Standards Australia and New Zealand stelt dat er nog geen rechtstreeks verband werd aangeduid, maar dat de dan toenemende hoeveelheid acrylamide bij verbrand voedsel wel in die richting wijst.

Acryla... Eikes!

Acrylamide zijn chemicaliën die ontstaan wanneer suiker en bepaalde aminozuren samen worden verwarmd. Je vindt ze vooral terug in aardappelproducten en brood. Hoe langer en warmer deze worden blootgesteld aan hitte, des te hoger de aanwezigheid van acrylamide.

Hoewel er nog geen rechtstreekse link werd aangetoond tussen acrylamide en kanker, bleken ratten wel sneller tumors te ontwikkelen nadat ze deze stof kregen toegediend. Daarnaast is de verhouding tussen acrylamide en andere chemische stoffen in ons eten relatief groot, vaak slechts honderd keer kleiner dan de hoeveelheid die de ratten kregen toegediend tijdens de testen. Toch is het verband momenteel nog een veronderstelling.

Schrapen maar...

Best vermijd je desalniettemin verbrand eten. Ziet je toast wat zwart, schraap het er dan niet af om deze toch op te eten, maar gooi het geheel gewoon weg. Klinkt misschien wat als verspilling, maar het is je eigen schuld dat je hem laat aanbranden!

Reacties
 
Plaats reactie