Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Wil jij mijn maatje zijn?
Wil jij mijn maatje zijn?

Sinds 19 juni worden er weer volop maatjes verkocht, gekocht & gegeten. Maar wat voor een visje is het precies en hoe kan je ‘m deze maand lekker klaarmaken?



Een maatje is de eerste jonge haring van ’t seizoen. Hij is ‘marktklaar’ als hij een vetpercentage van minstens 16% bezit door voldoende plankton te eten tijdens de winter- en lentemaanden. Als het visje daarenboven op de klassieke manier gekaakt, gezouten en gefileerd wordt, is ‘ie helemaal top!

Maatjes worden vaak met fijngesneden uitjes geserveerd, maar zijn ook superlekker op z’n oosters met stukjes appel, komkommer en koriander. Een andere manier om de kleine visjes op smaak  te brengen is ‘escabeche’: een Spaanse marinade op basis van jonge wortelen, venkel, sjalot, look, korianderbolletjes, wijn en olie.

Hoe eet jij je maatje het liefst?

Reacties
 
Plaats reactie