Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Wetenschappelijk seminarie: de epidemie die België echt bedreigt
Wetenschappelijk seminarie: de epidemie die België echt bedreigt

Fysieke inactiviteit en obesitas vormen sluipende, chronische bedreigingen voor de Belgische bevolking. Het aantal patiënten met diabetes type II, de zogenaamde welvaartsdiabetes, neemt exponentieel toe, ook en vooral bij kinderen. De geïdentificeerde gevallen dienen bovendien nog verdubbeld met patiënten die drager zijn maar niet gescreend en dus ongekend. Maar ook reuma, tumorenvorming, maar ook een heel aantal welvaartsziekten – ongemakken kunnen gecorreleerd worden aan verkeerde voeding en te weinig beweging.

De coöperatieve Xenarjo lanceerde recent 123feelfree, een innovatief en laagdrempelig referentiesysteem én social community voor jong en oud waarmee voeding en beweging in 1,2,3 met elkaar kunnen in evenwicht gebracht worden. Een sociaal netwerk waarbij burgers van onderuit elkaar kunnen inspireren, met bewustzijnsverruiming en levensstijlverandering als opzet.

Maar Xenarjo wil verder gaan en nodigde het wetenschappelijke veld, klinici en diverse belangengroepen samen met gastheer Stad Mechelen uit voor een wetenschappelijke studienamiddag in het Stadhuis op de Grote Markt. Want ook vanuit de overheid moet er top-down geïnvesteerd worden in preventie voor de Belgische bevolking. Een traject met grote hoogdringendheid, maar met een potentieel sterk positieve impact op de begroting voor welzijn en volksgezondheid middels een langetermijn, volgehouden investeringsbeleid waarbij voedings- en bewegingsactoren geïntegreerd samenwerken.

“Lifestyle IS de verandering” (change is the only constant going forward)

Op 11 mei vond een wetenschappelijk seminarie plaats met een geïntegreerde onderzoeksaanpak als uitgangspunt ten dienste van verbredende, laagdrempelige bewustverruiming doorheen diverse bevolkingsgroepen

Een organisatie van 123feelfree, in samenwerking met UZA, UGent, KULeuven, VUB, Virga Jesseziekenhuis Hasselt

Programma

  • Prof. Luc Van Gaal, medisch diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie, UZA

Obesitas: tegen welke scenario’s kijkt de Belgische bevolking aan?

  • Mevr. Annemie Van de Sompel, voedingsdeskundige, UZA

Bewustzijnsverruiming en empowerment

  • Prof. Peter Verdonk, Kliniekhoofd?Department of Orthopaedic Surgery?Ghent University Hospital

Overuse and Abuse of the Musculoskeletal System

  • Prof. Gaston Beunen, Professor Emeritus, Departement Biomedische Kinesiologie, Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, KULeuven

Gezonde levensstijl: fysieke inactiviteit een bedreiging voor de volksgezondheid

  • Peter Moortgat, Dr. Cindy Lafaire, Oscare, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, Merksem, Drs. Koen Maertens, Oscare, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, Merksem, Vrije Universiteit brussel (VUB)

Brandwonden en bewegen: de grenzen verleggen

  • missie en toekomstvisie 123feelfree door Leen Gysen, CEO Xenarjo
Reacties
 
Plaats reactie