Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Wat zijn krampen en hoe voorkom je ze?
Wat zijn krampen en hoe voorkom je ze?

Heb je last van krampen tijdens het sporten? Hoe komt dat? En wat doe je er aan?

Krampen komen veel voor en toch is er maar weinig over bekend. We weten dat een kramp een sterke samentrekking van een spier is die plots optreedt en gepaard gaat met felle pijn. Krampen komen vaak voor tijdens het sporten en kunnen erg hinderlijk zijn voor de sporter. Vaak moet die zijn activiteit zelfs staken. Maar er zijn andere periodes waarin krampen gemakkelijk voorkomen, zoals de zwangerschap. En nog vaker treden krampen op zonder enige aanwijsbare reden.

Voor krampen die optreden tijdens een inspanning is de bloedsomloop verantwoordelijk. De belaste spier krijgt dan niet zoveel bloed als ze eigenlijk nodig heeft. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Zo kan een verstoorde stofwisseling een negatieve invloed hebben op de chemische processen die zich tijdens de inspanning in de spier voltrekken. Maar het fijne van de mechanismen van een kramp weten we nog niet. Gelukkig hebben sporters gaandeweg enkele middeltjes ontdekt om krampen te voorkomen:

-warm u goed op vóór de inspanning. Neem minstens een kwartier de tijd om al uw spieren op te warmen voor u aan een sportsessie begint. Uw spieren zullen beter voorbereid zijn en het sporten zelf zal ook beter gaan.
-drink genoeg vóór en tijdens de inspanning. Te weinig vocht in het lichaam is een van de belangrijkste risicofactoren van krampen. Drink dus veel voor de inspanning en zoveel als u zelf nodig vindt tijdens de inspanning.
-eet genoeg fruit en groenten, ongeacht de periode van het jaar. Dat is de beste manier om genoeg kalk, magnesium en kalium binnen te krijgen.

Ondanks al uw inspanningen hebt u toch krampen. Wat moet u doen om de pijn te verzachten?
-Als het tijdens het sporten gebeurt, stop dan en neem uw tijd om de kramp te verzorgen.
-Rek de bewuste spier uit, maar voorzichtig en zonder te rukken. Het doet pijn, maar het helpt!
-Masseer zachtjes de pijnlijke zone.
Krampen zijn over het algemeen volkomen onschuldig. Als u er heel vaak last van hebt, ga dan gerust naar uw huisarts. Hij zal u zeker verderhelpen.

Reacties
 
Plaats reactie