Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Wat eet jouw gezin in één week?
Wat eet jouw gezin in één week?

In een recent uitgegeven boek, Hungry Planet, worden gezinnen met hun wekelijkse voedingsmiddelen en -uitgaven geportretteerd. De verschillen zijn frappant. Enkele tendensen op en rij …

In welvarende, westerse landen zoals Noord-Amerika, Canada en Australië staan vooral blikjes, pakjes en zakjes op tafel. Verse voeding wordt naar de achtergrond verdrongen door kant-en-klare maaltijden boordevol suikers en vetten. Supermarkten bepalen wat er gekocht wordt.

Minder welvarende, zuiderse landen eten meer natuurlijke (seizoens)producten omdat ze dichter bij de productie ervan staan en deze bijgevolg makkelijker beschikbaar en goedkoper zijn. Op een Mexicaanse tafel barst het van de exotische vruchten, terwijl Italianen trots met tomaten poseren.

In het oosten eet men duidelijk minder en lichter. Vis vervangt vlees, rijst vervangt brood, aardappelen en aanverwante producten (zoals koekjes, taartjes, chips, …).

Bij de armste landen en regio’s (zie het ‘Breidjing Camp’ in Darfoer op de foto) staat er bijna niets op het menu. Niets vers, geen extra’s. Daar leven ze op droge voeding en wat kruiden.

Confronterend? Ja, zeker. Hoog tijd om (weer) bewuster met eten om te springen, toch? Zowel als het gaat over WAT we eten en HOEVEEL we eten.

Reacties
 
Plaats reactie