Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Was het vroeger gezonder?
Was het vroeger gezonder?
     

Aten onze grootouders vroeger gezonder? Er bestaan heel wat verhalen rond dit onderwerp. Feit is dat we nu anders eten.

Vandaag wordt er meer aandacht besteed aan veilig voedsel in vergelijking met vroeger. Niet enkel om ziektes te voorkomen, maar om meer zekerheid te krijgen over wat we eten. Vroeger hadden de meesten een eigen tuin en kweekte ze hun eigen vlees.

 

Gezonde voeding trekt meer en meer onze belangstelling. Mensen worden nu bewust gemaakt van de noodzaak aan een gezonde voeding. In verschillende media en zelfs op de verpakking. Vroeger kenden de mensen deze gezondheidsinformatie niet en werd er vooral boter (rechtstreeks van de boerderij), reuzel of smout gebruikt. Deze vetstoffen zijn eerder rijk aan ongezonde of verzadigde vetten. Ze beschikten toen ook niet over zo’n ruim aanbod zoals nu.

 

De ontdekking van de koelkast en de diepvries heeft voor heel wat verbetering gezorgd. Deze moderne bewaarmethode zorgt voor een goed behoud van de voedingswaarde en smaak. Vroeger werd vooral het inzouten gebruikt om voeding beter en langer te bewaren. Dat heeft negatieve invloed heeft op de voedingswaarde en de smaak.

Het is heel moeilijk te zeggen of de groenten en fruitsoorten van vroeger meer of minder vitamines bevatten. Dat wordt immers bepaald door verschillende factoren. De seizoenen en de omgeving waarin gekweekt wordt geeft variatie, maar ook de teelmethodes zijn veranderd. Ze zijn betrouwbaarder nu.

Vandaag worden heel wat groenten en fruitsoorten besproeid. Dit maakt dat je ze goed moet wassen of schillen. Gelukkig bestaan hier wel wettelijke bepalingen rond. De boer of de producent moet hierbij wettelijk vastgelegde normen opvolgen. Vroeger werden voedingsmiddelen niet chemisch behandeld.

Nu zijn er heel wat transportmogelijkheden waardoor we ook uitheemse voedingsmiddelen ontdekken. Al is deze weg minder goed voor het milieu. Het aanbod voedingsmiddelen is groot! Zeker wat de voedingsmiddelen betreft die we niet echt nodig hebben zoals snoepgoed. Door ons drukke levensritme grijpen ook heel wat mensen naar kant-en-klare gerechten.

Doordat de mensen vroeger hun eigen voedsel teelde en kweekte, was het voedingsaanbod niet zo ruim. In de meeste gevallen was het zo dat elk gezin voor zichzelf kookte.

Het is dus moeilijk te zeggen welke voeding nu eigenlijk het gezondste is. Aan de ene kant heeft de vooruitgang gezorgd voor heel wat verbetering. De andere zijde van de medaille is dat de vooruitgang op andere vlakken nadelen levert.

Reacties
Rudi De Winter
Rudi De Winter

Wij eten enkel voedingswaren afkomstig uit Europa. En als het kan zelfs van dichterbij! Voedingswaren uit het "arme zuiden" weigeren wij op ons bord te dresseren.Dat maakt de ecologische voetafdruk groter. Uitzondering maken we soms voor australische of amerikaanse wijnen.
En volgens mij kunnen wij hier in Europa koffiebonen of theeplanten onder glas kweken.De verwarmingskosten voor het kweken wegen niet op tegen de vervuiling van het transport vanuit Afrika of verder naar de belgische consument...

 
Plaats reactie