Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Voedselinfecties voorkomen doe je zo
Voedselinfecties voorkomen doe je zo

Het wordt zomer en dan is het ideaal weer om te barbecueën of lekker gezellig buiten te eten. Maar opgepast, want in de zomer is het risico op voedselinfecties groter. De warme temperatuur is een van de redenen, maar hoe zit het nu met bewaren van voeding? En wat zijn tips om besmetting te voorkomen?

Bacteriën groeien het best bij een warme temperatuur en dat vanaf 7°C tot 60°C. Tussen deze temperaturen gaan ze snel groeien en vermenigvuldigen, waardoor onze voeding een bron is van ziekteverwekkers. Hierdoor word je ziek. Het gaat wel over, maar voor kleintjes en ouderen kan het toch ernstige gevolgen hebben.

Volgende tips helpen u om deze ziekteverwekkers zoveel mogelijk te mijden:

  •      Was de handen voordat je eten bereidt. Je komt dagelijks met erg veel ziektekiemen in contact
         en die was je best even weg alvorens je begint te koken.

  •      Gebruik een snijplank voor vlees en een andere voor groenten. Als je eerst rauw vlees snijdt en
         daarna je groenten op diezelfde plank, dan bestaat de kans op besmetting van je groenten.

  •      Bewaar je producten op een goede manier: dek alles af met folie, alvorens je het in de koelkast
         zet. Zorg dat je koelkast een temperatuur heeft van 0 tot 4°C (maximum 7°C). Haal je eten pas
         uit de koelkast als je het gebruikt en dus niet uren op voorhand, zoals vaak gedaan wordt bij een
         barbecue.

  •      Als je iets verhit, zorg dan dat je de voeding goed verhit, zodat de bacteriën dood gaan. De
         voeding moet een temperatuur halen van minimum 65°C. Zorg dus dat je vlees lang genoeg
         bakt, dat het gaar is.
Reacties
 
Plaats reactie