Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Voedseletiket wordt consumentvriendelijker
Voedseletiket wordt consumentvriendelijker

Je moet al een krak zijn om het etiket op voedingsmiddelen te kunnen ontcijferen. Het mag dan wel verplicht zijn, weinigen kunnen alle informatie volledig ontcijferen. Maar daar zou nu verandering in komen.

Het Europees parlement heeft begin deze maand nieuwe regels goedgekeurd over de etiketten op voedingsmiddelen.Etiketten moeten duidelijk leesbaar en begrijpelijke informatie bevatten zodat de consument producten bewust kan inschatten en vergelijken.

Wat verandert er:

1. Duidelijke en goed leesbare voedingsmiddelentabel

De belangrijkste vernieuwing is dat op elk product de energiewaarde, de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout moet staan. Dit moet per 100 g of per 100 ml worden vermeld. De informatie mag ook per portie vermeld worden maar is niet verplicht.

2. Vermelding allergenen

Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken moeten eveneens een duidelijk zichtbare plaats krijgen.

3. Vermelding van het land van herkomst

Dit geldde voorheen enkel voor bepaalde producten zoals bijv. vers fruit en verse groenten, rundvlees, honing en olijfolie. Voortaan zal dit nu ook voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte verplicht worden.

4. Geen misleiding

De nieuwe wetgeving bevat bovendien ook regels die ervoor moeten zorgen dat de informatie eenduidig is, zodat geen misleiding bij de consument kan ontstaan. Zo moet steeds de werkelijke samenstelling vermeld worden.

Goed nieuws voor de consument, al moet hij echter nog een drietal jaren wachten vooraleer deze nieuwe regels effectief verplicht worden. Voor de voedingsmiddelentabel is zelfs een overgangsregeling van 5 jaar voorzien.

Reacties
 
Plaats reactie