Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Veel voedsel, nog meer verspilling
Veel voedsel, nog meer verspilling

We verspillen gemiddeld ongeveer 40 procent van al ons voedsel. Een cijfer dat, jammer genoeg, nog steeds toeneemt. Concreet komt dan neer op ruim 1,3 miljard ton eten per jaar.

Opvallend is wel dat dit fenomeen voorkomt in zowel rijke als arme landen. Doch de redenen zijn wel verschillend. In arme landen gebeurt de verspilling meer gefaseerd. Het voedsel kan niet worden bewaard, het transport gebeurt fout of het gaat gewoon verloren. Reken daarbij ten slotte ook nog eens mogelijke conflicten.

In rijkere landen is het een ander verhaal. De recente switch van een rurale naar een meer urbane samenleving speelt hier een niet te onderschatten rol. De afstand tussen voedsel en consument is sterk toegenomen. Samen met onze steeds kritischere blik, gaat zo veel voedsel snel naar de vuilbak. Onze drang naar perfect eten werkt verspilling in de hand.

Daarnaast gaan we vaker uit eten waardoor voedsel slecht ligt te worden in onze ijskast. Op restaurant bestellen we dan weer veel te veel, waarvan we de helft laten liggen. Dat belandt samen met het eten dat de keuken van het restaurant weggooit in de vuilbak.

Hoopvol is dus dat we de grootste oorzaak van ons verspild voedsel kennen. Zo kunnen we er iets aan doen. Het Europese parlement bestempelde 2014 alvast als het ‘Europese Jaar Tegen Voedselverspilling’. Tegen 2020 hoopt het de hoeveelheid verspild voedsel met 50 procent te verlagen.

Reacties
 
Plaats reactie