Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Urenlang stilzitten: oorzaak van rugpijn of erger?
Urenlang stilzitten: oorzaak van rugpijn of erger?

Zitten is niet zo onschuldig als je zou denken, zeker niet als je het vele uren per dag doet. Onze rug is gemaakt om te bewegen. Wanneer je dat te weinig doet, is lage rugpijn slechts een van de vervelende gevolgen.

Wist je dat lage rugpijn de vaakst voorkomende chronische aandoening is? Twee op de drie heeft er ooit last van. Een sedentaire levensstijl, waarbij je onvoldoende beweegt, doet hier geen goed aan. Naargelang we ouder worden, vermindert de spierkracht en lenigheid. En inactiviteit versnelt dit proces. Ook het risico op hart- en vaatziektes, overgewicht en diabetes verhoogt. Straffe statements, zoals ‘zitten is het roken van de 21ste eeuw’ en ‘zitten is dodelijk’, doken onlangs op in de pers. Maar zo’n vaart zal het wel niet lopen.

Onder het mom beter voorkomen dan genezen: regelmatig bewegen kunnen we zeker aanraden! Ook meer en meer bedrijven zijn hier wel voor te vinden. Bewegen in de kantooromgeving wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door verschillende taken in verschillende ruimtes te laten doorgaan. Extra - of overdreven? - dynamisch wordt het wanneer de klassieke bureautafel vervangen wordt door een statafel, loopband of fiets. En vergaderen? Dat kan al wandelend.

Wat kan je zelf doen?

  • Parkeer je auto niet te dicht bij het werk. Met een wandeling start je de dag fris en sluit je hem ontspannen af.
  • Zit nooit langer dan 1 uur in dezelfde positie. Wist je dat er al apps bestaan die je vertellen wanneer je te lang hebt stilgezeten? Zo zijn er bijvoorbeeld Stand up en StandApp.
  • Neem liever de trap dan de lift.
  • Wandel naar je collega’s om hen iets te vragen, in plaats van te mailen of te bellen.
  • Moet je naar het toilet? Kies eens voor de toilet het verst verwijderd van jouw bureau.
  • Stel voor om eens op een andere locatie of al wandelend te vergaderen.
  • De middagpauze is het ideale moment om bij te kletsen met de collega’s. Ook dit kan je al wandelend doen.

 

Reacties
 
Plaats reactie