Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Tips voor goede spijsvertering
Tips voor goede spijsvertering

Een maag die knort, een opgeblazen gevoel, flatulentie,… noem maar op. Vele mensen hebben last van hun spijsvertering. En het is erg lastig als je maag lawaai maakt als je in gesprek bent met iemand of als je in een stille examenklas zit. Wij geven enkele tips om je spijsvertering te verbeteren.

Als je vaak last hebt van een knorrende maag, dan eet je best verschillende kleine maaltijden per dag, namelijk 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes.

Eet bovendien traag. Je hersenen krijgen zo de  tijd om een verzadigingsgevoel door te seinen aan je hersenen. Je maag zal ook sneller vol zitten. Door snel te kauwen zijn de stukken in je maag ook groter wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de spijsvertering. Het voedsel wordt minder goed verteerd en de maag zal dus langer en meer moeten werken.

Drink niet te veel tijdens het eten. Als je veel drinkt, dan verdun je het maagzuur, waardoor het minder efficiënt werkt en je dus minder goed verteert. Als je toch drinkt, drink dan geen ijskoude dranken. Ook hierdoor zal je trager verteren, omdat je maag de voeding terug moet opwarmen.

Eet niet te veel vetten en suikers. Vetten zorgen voor een ballast en zorgen ervoor dat de maag niet snel ledigt. Suikers zorgen dan weer dat er veel maagsappen geproduceerd worden, waardoor we last krijgen van zure oprispingen.

De laatste tip is om niet te roken en alcohol te mijden. Deze 2 zorgen namelijk voor een prikkeling in het hele maag-darmstelsel. Kan je dit echt niet laten? Rook dan een sigaret na de maaltijd en een glaasje alcohol tijdens en niet als aperitief.

Reacties
 
Plaats reactie