Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Ten oorlog tegen frisdrank?
Ten oorlog tegen frisdrank?

We zijn nog niet goed en wel bekomen van het voorstel om een vettaks in te voeren, of er dient zich al een nieuw soort belasting aan: de frisdranktaks. In België moeten we van beide nog niet wakker liggen. Maar in Mexico, de grootste frisdrankconsument ter wereld, werd de frisdranktaks ruim een jaar geleden ingevoerd. Wat zijn de resultaten?

Het Mexicaans instituut voor Volksgezondheid en de Amerikaanse University of North Carolina hebben de impact van deze frisdranktaks onderzocht. De belasting lijkt het beoogde effect te hebben: het afgelopen jaar daalde de algehele frisdrankconsumptie in Mexico. En dat is nodig! De gemiddelde Mexicaan drinkt 163 liter frisdrank per jaar, dat is zo’n halve liter per dag. Na het invoeren van de taks daalde de verkoop van frisdrank gemiddeld met 6 procent. Tegen het einde van het jaar werd er 12 procent minder frisdrank gekocht. Of deze daling blijft aanhouden en of deze maatregel het aantal gevallen van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen kan indijken, is nog maar de vraag. Op het antwoord zullen we wellicht nog enkele jaren moeten wachten.

Niet enkel Mexico wil de frisdrankconsumptie ontmoedigen

Meer en meer initiatieven, kleine én grote, verklaren de oorlog aan de zoete drankjes. Ikea maakte bekend dat het frisdranken van het menu schrapt en vervangt door fruitwater, wat heel wat minder suiker bevat. En om de Britse overheid aan te zetten tot actie, heft Televisiekok Jamie Oliver frisdranktaks in zijn restaurants. De extra opbrengsten gaan naar een goed doel dat kinderen wegwijs maakt in de wereld van de gezonde voeding.

Alternatieven genoeg

Wil je wat terugschroeven op je frisdrankgebruik? Dan zijn er heel wat meer alternatieven dan water alleen. Heb je een van deze verkwikkende, gezonde drankjes al geprobeerd?

Reacties
 
Plaats reactie