Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Stijging van zwangerschapsdiabetes
Stijging van zwangerschapsdiabetes

 Ziekenhuizen trekken aan de alarmbel: naar schatting kampen 1 op de 10 zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Een gevaarlijke tendens voor zowel moeder als kind. Daarom steken elf ziekenhuizen de handen in elkaar en lanceren ze een grote nationale studie.

Concrete cijfers zijn er nog niet, vandaar het initiatief om het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes in kaart te brengen. Het Universitair Ziekenhuis van Leuven telt momenteel 4% vrouwen met zwangerschapsdiabetes, maar roept op tot waakzaamheid. Dat cijfer zou in Brussel stijgen tot 10%, en dat is zonder uitgebreide screenings.

De Vlaamse Diabetes Vereniging, de vereniging van gynaecologen en de huisartsen raden daarom aan dat alle zwangere vrouwen een screening op de bestaande types diabetes ondergaan, en dat voor de dertiende week van hun zwangerschap. Zo kunnen patiënten zich vroegtijdig laten behandelen en daalt het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind.

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die tijdens de zwangerschap de kop opsteekt door de productie van hormonen in de moederkoek. Obesitas is een boosdoener maar ook genetische factoren, leeftijd en levensstijl van de vrouw zijn factoren. In volksmond hoor je vaak dat zwangere vrouwen voor twee moeten eten maar dat klopt dus niet. Gezonde en evenwichtige voeding wordt nog belangrijker tijdens een zwangerschap.

Heb jij of je partner zwangerschapsdiabetes gehad of ken je iemand die er mee kampt?

Reacties
 
Plaats reactie