Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Solo rocksterren leven minder gezond
Solo rocksterren leven minder gezond

Rijk en aanbeden door talloze vrouwen, maar hoe gelukkig is een solo rockster echt? Moeilijk te zeggen, maar het leven van een artiest die alleen tourt en optreedt is gemiddeld minder gezond dan dat van artiesten die muziek maken in een band. Dat wees een recent onderzoek uit.

Het leven van een rockstar on the road lijkt een droom voor veel wannabe muzikanten. Talloze fans die je naam scanderen, interviews bij elke grote tv- en radiostations en vette cheques elke keer je je hoofd laat zien. Klinkt hemels. Een tip wel voor wie zit leven ambieert: probeer toch in een band te spelen, want alleen wacht je gemiddeld een minder lang leven.

Een studie van 1956 tot 2006 bij ongeveer 1.500 Amerikaanse en Europese muzikanten onderzocht de levensverwachting van de artiesten. Tijdens deze halve eeuw stierf 9,2 procent van de groep. Artiesten wacht meestal een veel korter leven dan dat van de gemiddelde sterveling. Dit verschil verdwijnt wel vanaf 25 jaar na het succesverwerven van de ster in kwestie.

Uit de studie bleven soloartiesten twee keer zoveel kans te hebben om jong te sterven dan muzikanten die in een groep performen. De reden hiervoor zou zijn dat bands elkaar steunen tijdens de vaak stressvolle jaren van eindeloze aandacht en druk.

Reacties
 
Plaats reactie