Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Dagelijks eten met gezin: kwart Belgen slaagt erin
Dagelijks eten met gezin: kwart Belgen slaagt erin

27% van de Belgische gezinnen eet elke avond met het gezin. Dat is een laag cijfers als je weet dat 8 op de 10 respondenten dagelijks samen eten belangrijk vindt. Slechts een kwart slaagt dus in zijn opzet.

Charlotte De Backer, docent communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen geeft uitleg over het onderzoek van het ILIV (kenniscentrum over het belang van thuis), dat 4.143 Belgen bevroeg.

Een gezin waarin twee ouders werken en onze steeds drukker wordende levens worden vaak gezien als oorzaken van tijdsgebrek. Toch is dat niet de oorzaak van het lage percentage gezinnen dat dagelijks samen eet. De Backer zegt: “Iedereen in het gezin heeft tegenwoordig zijn eigen agenda, en stelt die ook zelf op. Daarin tijd vrijmaken om samen te eten met het hele gezin, is niet meer zo evident als dat vroeger was. Onze samenleving wordt steeds individualistischer.”

Samen eten heeft nochtans een positieve invloed op lichaam en geest. De Backer illustreert: “Kinderen die regelmatig samen eten met hun ouders voelen zich beter in hun vel. Ze zijn socialer, presteren beter op school en stellen het ook beter in het leven in het algemeen.”

Daarnaast blijkt dat mensen gezondere maaltijdkeuzes maken wanneer ze in het gezelschap zijn van anderen. Zeker bij jongeren is dat belangrijk. Wanneer we alleen moeten eten, grijpen we sneller naar kant-en-klare maaltijden. Daarnaast eet 40% van de Belgen een keer per week voor televisie en 10% doet dat zelfs dagelijks. Opvallend is ook dat gezinnen zonder kinderen vaker voor televisie eten.

Vind jij het ook moeilijk om elke avond met het gezin te eten?

Reacties
 
Plaats reactie