Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Koop bewust en gooi minder weg
Koop bewust en gooi minder weg

40 tot 60 procent van alle geproduceerde voedingsmiddelen verdwijnt in de afvalcontainer. Dit terwijl  de Hoorn van Afrika de grootste droogte sinds 60 jaar kent met een enorm voedseltekort als gevolg. Hoog tijd dat we de weggooicultuur een stop toe roepen.

Een gemiddeld gezin gooit een tiende van wat hij koopt in de supermarkt weg. Per vijf potjes yoghurt belandt er eentje in de vuilnisbak, en ook van de 10 sneden kaas die we kopen, wordt er 1,5 weggesmeten.

En ook al begint de verspilling reeds vanop het veld en in de supermarkt. Het is nu eenmaal zo dat te klein, te groot of zelfs raar gevormde groenten en fruit gewoonweg niet verkopen. Deze belanden zelfs al in de afvalcontainer vooraleer ze in onze ijskast zijn beland.

Maar wat kunnen we zelf doen om thuis minder voedsel weg te gooen?

 

  1. Plan en volg je boodschappenlijstje. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en voorkom zo de aankoop van voedingsmiddelen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als een tiende van wat we kopen weggegooid wordt, is het vanzelfsprekend dat we moeten beginnen met een tiende minder te kopen.
  2. Hou maat. Onze porties worden steeds groter, terwijl we daar helemaal geen behoefte aan hebben. Neem hetgeen wat je eet op een dag en tijdens een maaltijd eens onder de loep.  Heb je werkelijk zo veel energie nodig? Onthoud dat kwaliteit nog altijd belangrijker is dan kwantiteit.
  3. Houdbaarheidsdatum.  Sommige producten kunnen best nog tot na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Als iets vervallen is, ruik en check eerst vooraleer je het weggooit. Producenten nemen hierin liever geen risico’s maar kunnen best nog zonder problemen gebruikt worden.
  4. Wees creatief met restjes. Heb je op het einde van de week nog allerlei restjes over? Gebruik ze dan in een nieuwe maaltijd. Maak er bijvoorbeeld een vaste gewoonte van om op vrijdag een creatieve én lekkere maaltijd van de restjes te maken. Een wokgerecht, of surf en turf. Alles is mogelijk.
  5. Gebruik je diepvriezer. Ben je toch altijd even creatief aangelegd. Restjes kun je ook altijd invriezen. Let er wel op dat je de restjes op tijd terug opeet. Je kunt niet alles gedurende lange periodes ingevroren houden.
Reacties
 
Plaats reactie