Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Koken op z'n Marokkaans
Koken op z'n Marokkaans

Ben je ook zo’n fan van stoofpotjes? Het is inderdaad de ideale manier om je culinaire winter op te warmen. Maar waarom je stoofpotjes eens niet iets exotischer maken: met de tajine bijvoorbeeld.  Koken met deze aardewerken kegelvormige kookpot die de warmte langzaam maar gelijkmatig verdeelt, is niet alleen heerlijk maar ook nog eens gezond. Je hebt immers geen of weinig vetstoffen nodig omdat je de ingrediënten in hun eigen kookvocht stooft. Het deksel houdt de stoom, sappen en smaken bij elkaar, waardoor  er ook weinig mineralen en vitamines verloren gaan tijdens het gaarproces.

Nog nooit met de tajine gekookt? Met volgende 123feelfree tips kan het niet mislukken en wordt koken op z’n Marokkaans kinderspel:

Tip 1: Vaak zit er in de prachtige tajines die je op vakantie koopt een hoge loodconcentratie, wat kan leiden tot een loodvergiftiging als je er vaak mee kookt.

Tip 2: De keuze voor een groot of klein exemplaar hangt af van wat je er mee wil aanvangen. Wil je typische gerechten met mooie stukken vlees gaan bereiden, kies dan zeker voor een exemplaar met een diameter van ongeveer 30 cm, hiermee raak je al een heel eind.

Tip 3: Natuurlijk kan er wel wat gestapeld worden met groentjes en vlees, maar let op dat je niet te hoog gaat stapelen, want hierdoor wordt ook meer jus gecreëerd, waardoor alles wel eens zou kunnen gaan overlopen.

Tip 4: Geglazuurde tajines zijn makkelijker schoon te maken, maar in het gebruik maakt het geen verschil.

Tip 5: Dompel een nieuwe - aardewerken - tajine altijd een nachtje onder in water, smeer de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant in met zonnebloemolie en warm de schaal vervolgens een keer, gevuld met water, een halfuurtje op een laag pitje op op het fornuis. Doe je dit niet, dan kan de schaal breken.

Tip 6: Wie een tajine in klei koopt, vraagt beter even aan de verkoper op welke vuurbronnen die gebruikt mag worden.

Tip 7: Een aardewerken tajine kan absoluut niet tegen grote temperatuurschommelingen. In een warme tajine voeg je daarom beter geen koude ingrediënten toe en omgekeerd, wanneer je de tajine in de oven stopt, mag je die zeker in geen geval voorverwarmen en een warme tajine mag je niet op een koud aanrecht plaatsen.

Tip 8: Zet je de schaal met een flinke scheut olijfolie en een snufje zout op de vuurbron. Eens de tajine goed warm is, voeg je er de groenten aan toe. Maak je een gerecht met vlees klaar, bak dan eerst even kort het vlees aan en voeg daarna de groenten toe. Ingrediënten met een lange gaartijd, zoals aardappelen, leg je het best in het midden. Zet vervolgens het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag pitje gaarstoven.

Tip 9: Heel erg belangrijk bij de bereiding van een tajine zijn de specerijen en kruiden. Houd het beperkt tot deze zeven specerijen.

Tip 10: Laat de tajine na de maaltijd langzaam afkoelen, alvorens ze onder koud water af te spoelen, om barsten te voorkomen.

Reacties
 
Plaats reactie