Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Kies je pan
Kies je pan

Het lijkt een eenvoudige aankoop maar eens je in de winkel voor de grote variëteit aan pannen staat, weet je niet meer wat kiezen. Een heerlijk stukje vlees aanbraden, een gezond stukje vis grillen, uitjes fruiten, een omelet maken, groentjes stoven... Als je wilt, kun je voor elke bereiding een ander soort pan gebruiken. Wij helpen je doorheen het aanbod.

Wanneer je jezelf een nieuwe pan of nog beter een heel pannenset cadeau wil doen, stel je jezelf best de vraag: waarvoor ga ik mijn pan gebruiken?

Wil je grillen of braden? Wil je bakken in weinig vet of mag het best wat smeuïger? Wil je pannenkoeken of poffertjes bakken? Wil je vlees of vis klaarmaken? Uiteraard hoef je niet voor alle verschillende bereidingen een aparte pan hebben, al kan het wel. Het aanbod is er naar. Een greep:

  • Klassieke braadpan: deze zijn beschikbaar in verschillende groottes. Best heb je 3 verschillende groottes in huis. Zorg er altijd voor dat de pan vol ligt. Is dit niet het geval, neem dan een kleinere pan. Zo voorkom je dat de vetstof waarin je bakt, gaat verbranden. Ben je liever wat zuiniger op verstof, kies dan voor een antikleefpan. Bak je liever in voldoende boter, waar je soms ook nog van het aanbaksel een vleesjus van maakt dan is een kleefpan beter.

  • Vispan: deze zijn ovaal zodat grotere stukken vis er in 1 geheel in gebakken kunnen worden. Uiteraard kun je je stukje vis ook in een ronde pan bakken, zeker als het niet te groot is.

  • Lyonnaise pan: deze pan heeft iets hogere randen die wat in trechtervorm staan zodat je je bereiding makkelijk op het bord kunt laten glijden. Ze wordt vaak gebruikt voor omeletten, gebakken aardappelen,...

  • Koekenpan: verzot op pannenkoeken? Dan loont het misschien wel als je jezelf een koekenpan aanschaft. Deze pan heeft een lage rand waardoor de pannenkoeken makkelijk uit de pan glijden. De gemiddelde koekenpan heeft een gemiddelde doorsnee van 25 cm, de perfecte grootte voor pannenkoeken.

  • Grillpan: de ribbels in een grillpan zorgen ervoor dat je vlees of vis dat mooie grillmotief krijgen. Bovendien is een energie-arme manier van bereiden want eventueel overtollige vetstof of vocht dringt niet in in het vlees of de vis maar blijft achter in de ribbels.

  • Steelpan: onontbeerlijk voor sausjes is het steelpannetje. Door de kleine inhoud, voorkom je dat het kookvocht te snel ontsnapt.

  • Wok: met deze, van oorsprong Aziatische, pan kun je snel overheerlijke eenpansgerechten maken. Doorgaans worden groenten en vlees of vis in kleine blokjes of reepjes gesneden zodat ze goed kunnen garen. Wokken vraagt niet zoveel vetstof waardoor het een gezonde manier van bereiden is, op voorwaarde dat je ook effectief zuinig bent met de olie. Door zijn vorm, kun je grote hoeveelheden tegelijkertijd klaarmaken. Meestal wordt de wok gebruikt voor exotische gerechten maar je kunt er ook mee experimenteren door onze typisch Belgische gerechten er in klaar te maken.

 

 

Reacties
 
Plaats reactie