Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Kauw je tanden gezond
Kauw je tanden gezond

Als we onze eetgewoontes eens onder de loep nemen, moeten we vaststellen dat er steeds meer zacht en voorverwerkt voedsel op het menu staat. De lekker stevige hamburger heeft plaatsgemaakt voor de ‘cheeseburger’, aardappelen komen eerder in de vorm van puree of frietjes op ons bord dan in de gekookte versie. En ook smoothies, schuimpjes en mousses winnen steeds meer aan populariteit. Het gevolg is dat onze tanden een pak minder werk hebben dan daar waarvoor ze gemaakt zijn, namelijk ons voedsel fijnkauwen.

Doordat we minder kauwen verslappen de kauwspieren wat de kaken verzwakt en het gebit kwetsbaar maakt. Zacht voedsel is ook vaak vet, zoet of kleverig en werkt zo tandbederf en tandaanslag in de hand en tast het tandvlees aan. Bovendien produceren we minder speeksel als we weinig kauwen, terwijl speeksel net helpt om de mond te reinigen.

We schakelen dus maar best terug over op stevige maaltijden die onze tanden en kaken terug aan het werk zetten. Niet alleen je tanden zullen je er dankbaar voor zijn, goed kauwen houdt bovendien je spijsvertering op peil doordat er voldoende spijsverteringssappen worden geproduceerd. Je vermindert er dus ook andere aandoeningen mee zoals prikkelbare darm of een opgezette buik…

Vanaf nu kauw je er dus maar best goed op los: goed voor 'de bijters', een tevreden maag en de echt stevige kauwers, kauwen al gauw hun ontbijt van energieniveau 1 ermee in evenwicht.

Reacties
 
Plaats reactie