Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Kastanjes: een ware lekkernij
Kastanjes: een ware lekkernij

Een van de vele voordelen die de herfst te bieden heeft, zijn ongetwijfeld 'kastanjes'. Deze kleine lekkernijen zijn zeer voedzaam en zitten bovendien boordevol vitaminen en mineralen zodat we er met een gerust hart van kunnen smullen.

Ook mensen die op hun lijn letten, hoeven ze niet te bannen. Kastanjes bevatten inderdaad relatief veel calorieën maar in vergelijking met andere bolstervruchten, hebben ze een vrij laag vetgehalte. Bovendien bevatten ze veel koolhydraten en veel vezels waardoor ze voor een langdurige energietoevoer zorgen en dus snel en lang de honger stillen.

Kastanjes zijn goed voor ons omdat ze, net zoals andere gedroogde vruchten, hart- en vaatziektes helpen te voorkomen, ze boordevol vitamine C, wat beschermt tegen infecties, én vitamine B1 en B2 zitten die een rol spelen in het metabolisme van de celenergie. Bovendien hebben ze een gunstige werking op de darmunctie door de aanwezigheid van resistent zetmeel.

Enkele tips:

  • Kastanjes zijn op hun best in oktober en november. In plaats van ze in de winkel te kopen, kun je ze ook zelf gaan rapen. Kijk eens rond in de buurt, er is wel ergens een park, bos  of kastanjedreef. Er zijn nog maar weinig mensen die zelf hun kastanjes gaan rapen, dus de ‘oogst’ zal groot zijn.

  • Bewaren doe je ze best op een droge plaats waar ze ongeveer een 5-tal dagen goed blijven.  In de groentelade van de koelkast, bewaren ze iets langer. Je kunt ook makkelijk checken of kastanjes nog vers zijn door ze in het water te leggen. Kastanjes die blijven drijven zijn niet meer goed.

  • Kastanjes kun je ook invriezen. Verwijder eerst de donkerbruine buitenste schil, vries ze vervolgens rauw in. Om te ontdooien, kook je ze en verwijder je nadien makkelijk het bittere velletje.

  • Kastanjes pellen is best een lastige klus. Het wordt makkelijker als je ze eerst poft of kookt. De meeste mensen kerven er voor het poffen of koken eerst een kruisje in, maar ze volledig rondom inkerven, maakt het pellen nog makkelijker.  Let wel dat je ze pelt als ze nog warm zijn. De schil wordt terug hard als je ze laat afkoelen.
Reacties
 
Plaats reactie