Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Hoe gevaarlijk is kauwgom slikken …
Hoe gevaarlijk is kauwgom slikken …

“Eet je kauwgom niet op, of je maag plakt aan elkaar.” Met deze waarschuwing proberen ouders hun kinderen te behoeden van het inslikken van dit plakkerig goedje, wat een heel ongezonde faam heeft. Maar: hoe gevaarlijk is dit nu echt?

Kauwgom bestaat uit vetten, emulgatoren, wassen, anti-oxidanten, vulstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen en zoetstoffen. Niet meteen de meest gezonde mix. Dit synthetische goedje geeft je lichaam het gevoel dat er eten komt, maar laat het daarna op zijn honger zitten. Enkele substanties zoals de suiker worden wel afgebroken en belanden in je maag.

Wanneer je kauwgom binnenslikt, komt ook de gummassa in je maag terecht. Deze breekt niet af. Toch zijn de gevolgen hiervan niet onmiddellijk erg, zolang je niet overdrijft. De plakkerige massa kan dan namelijk beginnen ophopen.

Lange tijd kauwgom slikken kan dus resulteren in een hoop onverteerbare massa in je maag. Elk nieuw stukje plakt zich aan het vorige. Met een sneeuwbaleffect start zo geleidelijk aan de blokkering van je maag en darmen. Uiteindelijk wordt een operatie dan noodzakelijk.

Het grootste gevaar hier zijn jonge kinderen die vaak slikken zonder er bij na te denken. Als dit meermaals gebeurt, meld je het dan ook best aan je huisdokter. Let vooral op wanneer je kind opvallend veel kwijlt of moet braken. Dit kan worden veroorzaakt door een blokkering. Best haast je je dan zo snel mogelijk naar de spoed.

Reacties
 
Plaats reactie