Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Is het lopen van een marathon wel gezond?
Is het lopen van een marathon wel gezond?

Events als Start to run, de Antwerp Ten Miles en de twintig kilometer van Brussel trekken massa’s volk en zowel in de stad als op het platteland kom je de lopertjes regelmatig tegen, zowel bij zon als regen. Maar is dit nu wel zo gezond als wij denken. Sommige berichten in de media over doodvallende marathonlopers doen soms vermoeden van niet…

Een recente Amerikaanse studie zat met dezelfde vraag. Sport is gezond, maar zoals met zo veel zaken is de hoeveel belangrijk. Een marathon is uiteraard niet zomaar even een half uurtje joggen. Zij onderzochten daarom data van elke marathon in Amerika tussen 2000 en 2009.

Eindmeet in zicht

Hieruit bleek eerst en vooral de recente trend al te kloppen. Het aantal deelnemers steeg in tien jaar van 299.000 naar 473.000 lopers. Aan de andere kant bleef het aantal sterfgevallen gelijk: gemiddeld 28 personen stierven in een tijdspanne van 24 uur na het lopen van een marathon, of ongeveer 0,001 procent. Opvallend is dat het grootste deel van deze fatale gevallen omkwamen tijdens de laatste vijf tot tien kilometer van de wedstrijd.

Stap voor stap

De voornaamste reden van overlijden is een hartprobleem. Ook ligt het aantal mannen dat sterft veel hoger dan het aantal vrouwen. Statistisch gezien is het risico van te sterven tijdens of na het lopen van een marathon even groot als dat van niets te doen of te wandelen. Sporten doet de kans op een hartaanval zelfs afnemen. Toch let je best op hoeveel je sport en hoe je dit opbouwt. Je lichaam overbelasten kan namelijk wel gevaarlijk zijn.

Loop, maar met mate

Doe jij aan veldlopen (cross country), hordelopen of - gewoon - trappen lopen? Lopen is in, dat staat vast. Je wordt er tegelijkertijd fit & blij van, en het geeft je recht op een extra portie van je lievelingshap...

 

Meer artikels over de loopmicrobe:

Joggers leven langer

10 miles in Antwerpen: wij waren erbij!

Reacties
 
Plaats reactie