Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Het belang van goede sportkledij
Het belang van goede sportkledij

De tijd dat we met z’n allen in een gewoon trainingspak en loopschoenen gingen sporten, ligt al lang achter ons. Tegenwoordig heb je voor elke sport een andere outfit én de daar bijhorende schoenen. Een onontbeerlijke evolutie of louter op maat gemaakt voor fashionista’s? Oordeel vooral zelf.

Bij de keuze van de gepaste sportoutfit is het makkelijk om je te laten verleiden door modebewuste shirts, rokjes en broeken. Maar laten we vooral de functionaliteit niet uit het oog verliezen. Het huidige aanbod aan sportkledij en -schoenen biedt immers steeds meer mogelijkheden. Sportkledij is én moet inderdaad modieus zijn maar de evolutie bevindt zich vooral op het vlak van bescherming en comfort. Bovendien dragen ze bij tot betere sportprestaties, een ook niet onbelangrijk gegeven.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een sportoutfit?

Betere verdamping van het zweet

Een nat en plakkerig gevoel zorgt ervoor dat je lichaam sneller afkoelt en je sportprestatie vermindert. De nieuwste sportkledij zorgt voor een betere verdamping van het zweet en is bovendien nog eens waterafstotend. De stof absorbeert namelijk de transpiratie en brengt dit als het ware naar de andere kant van de stof. Nog meer bijzonder: sommige stoffen bevatten vezels die reageren op vochtigheid door warmte te produceren, wat ervoor zorgt dat je lichaam sneller opdroogt.

Kies de juiste kleur

Ben je eerder fan van de donkere kleuren? Bewaar deze outfit dan voor de winter. Lichtere kleuren absorberen minder warmte dan donkere, wat vooral in de zomer belangrijk is.

In laagjes

Buiten sporten in de winter! Er bestaat geen betere opkikker. Het is dan, indien mogelijk, nog belangrijker om voldoende aandacht aan je kledij te besteden. Kies voor meerdere dunne lagen over elkaar. De onderste shirt moet het zweet opslorpen, de middelste laag moet isoleren en het zweet gedeeltelijk van de eerste laag opnemen zodat de huid droog blijft. De buitenste laag beschermt je tegen wind en regen. Is het echt koud buiten, vergeet dan zeker geen muts te dragen. 40% van de lichaamswarmte verdwijnt namelijk langs je hoofd. Om je tegen de zon te beschermen is het ook in de zomer aangeraden een hoofddeksel te dragen.

Sokken

Goede sportsokken hebben geen naden zodat je minder snel blaren en huidirritaties krijgt én zijn bovendien ook voldoende zweetabsorberend. Ze bestaan daarom ook vaak uit katoen, lycra, nylon en polyester.

Schoenen

Last but zeker not least! Voor de juiste sportschoen ga je best in een speciaalzaak ten rade. Aangepast schoeisel is immers belangrijk bij het voorkomen van blessures. Een goede sportschoen zorgt doorgaans voor een goede schokdemping en bestaat bovenaan uit synthetisch materiaal zodat je een maximale afvoer van transpiratie hebt. Afhankelijk van de sport kunnen hier nog andere eigenschappen belangrijk zijn. Bijv: waterbestendig voor wandelschoenen.

Reacties
 
Plaats reactie