xenarjo link
Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Help! Welke olie moet ik gebruiken?
Help! Welke olie moet ik gebruiken?

Olijfolie heeft al een tijdje zijn plaats in de keuken verworven. Sindsdien is het aanbod oliën waar je mee kan koken alleen maar toegenomen. Maar welke olie gebruik je nu precies wanneer én waarvoor?

Olijfolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: rijk, fruitig en een heel klein beetje bitter
  • Tip: kies voor olijfolie van de eerste persing. Als er ‘extra vierge’ opstaat, zit je goed. Deze pure olie is ook zachter van smaak.

Arachideolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: mild met een lichte pindasmaak
  • Deze olie is perfect bestand tegen hoge temperaturen.

Koolzaadolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: neutraal
  • Ideaal voor het bakken van groenten of voor een dressing met kruiden.

Druivenpitolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: licht en nootachtig
  • Plan je een fondue? Druivenpitolie is hier uitstekend voor.

Lijnzaadolie

  • Koude bereidingen
  • Smaak: specifiek en aanwezig
  • Deze olie is bijzonder rijk aan omega 3, goed voor de cholesterol.

Zonnebloemolie

  • Warme (niet té hete) en koude bereidingen
  • Smaak: neutraal
  • Gebruik zonnebloemolie voor het maken van mayonaise, dressings of popcorn.

Walnootolie

  • Koude bereidingen
  • Smaak: nootachtig
  • Perfect om een salade met geitenkaas mee op te smukken.

Maïsolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: neutraal
  • Deze olie blinkt uit in zijn veelzijdigheid. Je kan ze zowel gebruiken om te bakken of te frituren als voor koude bereidingen.

Sesamolie

  • Warme en koude bereidingen
  • Smaak: vol en subtiel
  • Sesamolie geeft onmiddellijk een Aziatische toets aan je maaltijd.

Welke olie gebruik jij het meeste?

Reacties
Henk Smid
Henk Smid

Ik mis de rijstolie, die gebruik ik vaak .
Verder gebruik ik af en toe de arachide olie.

emi van de velde
emi van de velde

ik heb altijd al het idee gehad dat olijfolie van 1e persing niet mag gebruikt worden voor warme bereidingen - dus ik gebruik sinds jaar en dag "sansa-olijfolie" van de "schellen" van de olijven - wat in de zuiderse keuken als "de olie" om te bakken wordt aangeraden - en men zegt zelfs dat 1e persing"verwarmd" schadelijk is voor de gezondheid daar er bij de opwarming schadelijke stoffen vrijkomen -

Guido Ceuleers
Guido Ceuleers

Volgens Sandra Bekkari mag je olijfolie niet gebruiken voor wokken. Enkele pagina's verder schrijft ze dat je olijfolie mag gebruiken voor warme bereidingen. Op mijn mails aan Sana, wat nu juist is wordt niet geantwoord.

 
Plaats reactie