Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Groenten geven ons mooi kleurtje
Groenten geven ons mooi kleurtje

De lente is er en dat zullen we geweten hebben. Het zonnetje heeft ons al meer dan eens doen genieten van haar deugddoende stralen. En wat doen we dan het liefst? Buiten vertoeven en bruinen. Maar dacht je dat je enkel een mooie kleur kunt krijgen door in de zon te zitten? Ook van bepaalde groenten en fruit krijg je een mooie huidskleur.

In onze huid zitten twee pigmenten, melanine en carotenoïden, die voor de bruine kleur van onze huid zorgen. Melanine is het pigment dat kleur krijgt als je in contact komt met zonnestralen, maar carotenoïden zitten in fruit en groenten. Dit laatste pigment zorgt ervoor dat de kleur van onze huid er gezonder uitziet.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat als je elke dag vijf porties groenten en fruit eet, zoals in de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad van België, je een gouden gloed creëert die onze huid er gezonder laat uitzien.

Maar hoe weet je nu welke groenten en fruit carotenoïden bevatten?  Je vindt deze stof terug in alle groenten en fruit die een gele, oranje of rode kleur hebben, zoals paprika, wortelen, pruimen, meloen, abrikozen, sinaasappels enzovoort.

Er zijn bovendien nog groenten en fruit die ons beschermen tegen UV-licht. Een goed voorbeeld hiervan is de tomaat. Het is bewezen dat een bestanddeel in tomaat, lycopeen, je beschermt tegen UV-straling en dus tegen verbranden. Kortom: groenten en fruit eten is de boodschap voor een nog mooiere huid.

Reacties
 
Plaats reactie