Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Frisdrank maakt oud
Frisdrank maakt oud

Af en toe een heerlijk glaasje frisdrank kan toch smaken. Na een uitputtende sportinspanning of in de zomer om de dorst te lessen. We wisten al langer dat frisdranken veel suikers bevatten en daardoor minder gunstig zijn voor de lijn en tanden. Een recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat je van frisdrank ook sneller ouder wordt.

Wat is namelijk gebleken: fosfaat, het ingrediënt dat frisdrank zijn specifieke smaak geeft, kan het verouderingsproces doen versnellen. De onderzoekers stelden vast dat een dieet rijk aan fosfaat toxische effecten had.

Fosfaat is een mineraal dat ook gebruikt wordt in verwerkt vlees, cake en brood. Dit bestanddeel doet huid en spieren wegschrompelen en kan ook het hart en nieren beschadigen. De onderzoekers deden experimenten op muizen, maar ze geloven dat de resultaten de potentiële gevolgen van een hoge inname van het mineraal tonen.

Dit is niet de eerste studie die de bezorgdheid doet groeien over de veiligheid van gashoudende dranken. Ze zouden zwakke botten, pancreaskanker, zwakke spieren en verlamming kunnen veroorzaken, twee blikjes per week zouden al genoeg zijn om dat risico te verhogen.

Reacties
 
Plaats reactie