Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Frietjes van… eigen hand!
Frietjes van… eigen hand!

Oké, we geven het toe. Het is niet simpel om je energieniveau na het eten van frietjes terug op peil te krijgen. Maar als je er bijvoorbeeld een half uurtje touwtjespringen voor over hebt, dan geven wij je dé tips om echte Belgische frieten te maken.

Vergeet frieten uit de diepvries, met het juiste frituurvet bak je in een handomdraai echte verse frieten. Om te voorkomen dat er water in het frietvet terecht komt, is het belangrijk dat je de frieten goed droogt. Als je dit niet doet, dan gaat de temperatuur van het frietvet dalen en krijg je een schuimende reactie.

Bak niet te veel frieten in één keer want ook hierdoor gaat de temperatuur van het frietvet dalen en krijg je frieten die aan elkaar plakken.

Ververs regelmatig je frituurvet, na zo’n 10 à 20 bakbeurten. Als je gepaneerde dingen zoals kroketten bakt in je frituurvet, dan moet je het veel vlugger vervangen. Het is niet voldoende om wat extra vers vet toe te voegen.

Reinig je friteuse grondig telkens je het vet vervangt, dit gaat er ook voor zorgen dat je toestel veel langer zal meegaan.

Na iedere bakbeurt verwijder je best alle etensresten uit het vet. Restjes zoals kleine frieten gaan verbranden en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het vet.

Hoe maak je nu knapperige verse frieten?

Een belangrijke factor is de temperatuur. Om echt goede frietjes te bakken moet je volgende punten in het oog houden:

  • Om de frieten te laten garen, bak je ze eerst voor op 160°C gedurende 5 minuten.
  • Laat daarna de frieten volledig afkoelen (30 minuten of langer)
  • Bak de frieten een tweede keer op 190° C tot ze mooi bruin zijn
  • Als je de verkeerde temperatuur kiest, dan gaan de frieten veel meer vet opnemen en zullen ze niet knapperig zijn.
Reacties
 
Plaats reactie