Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Fabels over gewicht verliezen
Fabels over gewicht verliezen

Veel eten of net weinig eten. Brood en aardappelen mijden of net niet. Er doen nogal wat verschillende verhalen de ronde als het op afvallen aankomt. Maar wat is er nu van waar? Of beter: wat zijn de mythes over afvallen?

Fabel 1: tussendoortjes zijn taboe:

Tussendoortjes worden afgeschreven als slecht als je wil afvallen, maar niets is minder waar. Deze lekkernijen tussendoor helpen je hongergevoel te stillen. Kies wel voor gezonde snacks, als fruit, groenten, soep, magere melkproducten of een gezonde koek. Laat de chocoladerepen, cake en vette snacks beter achterwege. Een dieet bestaat namelijk uit 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes.

Fabel 2: Fastfood is uit den boze:

Fastfood is een deel van onze cultuur en het is dan ook erg moeilijk om het volledig te bannen in onze voeding. Als je wil afvallen, dan beperk je fastfood best zoveel mogelijk, maar af en toe eens zondigen kan geen kwaad. Zeker als je daarmee je zin kan stillen en je nadien terug een gezonde eetstijl kan aannemen. Ga je naar een fastfood restaurant? Kies dan bijvoorbeeld voor frietjes met een slaatje en vermijd vette sauzen als mayonaise. Ga voor ketchup, mosterd en als je thuis eet, neem dan light mayonaise. Probeer dus een vette snack te combineren met een gezonde.

Fabel 3: vergeet koolhydraten:

Er wordt vaak gezegd dat koolhydraten slecht zijn en dat je ze beter beperkt. Niets is minder waar! Koolhydraten zijn net een belangrijke energiebron van ons lichaam en dus essentieel. Er moet dan ook minimum 55% van de energie uit koolhydraten komen. Maar er zijn 2 soorten, namelijk de suikers en de zetmelen. De suikers zijn inderdaad minder goed, omdat ze de suiker in ons bloed snel doen stijgen. De zetmelen zijn wel goed, want ze zorgen voor een lang verzadigend gevoel, waardoor je geen honger meer hebt en ook minder snel terug honger krijgt. Koolhydraten uit granen, brood, aardappelen, groenten en fruit zijn dus wel degelijk nodig in een evenwichtig eetpatroon.

Fabel 4: vetten voorgoed verboden:

Sommige mensen denken dat een dieet om gewicht te verliezen, betekent dat je alle vetten moet bannen. Zet die gedachte maar voorgoed aan de kant. Te veel vet maakt ons dik, dat is waar, maar vetten leveren ook vitamines die ons lichaam nodig heeft, omdat we vitamines niet zelf kunnen aanmaken. Bak je vlees dus gerust in wat vet, maar zorg dat het er niet in drijft. Kies ook voor goede vetten: een minarine om te smeren en voor het bakken een olie of margarine. In deze producten zitten vetten die goed zijn voor onze gezondheid.

Reacties
 
Plaats reactie