Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Eten dat niet is wat het lijkt
Eten dat niet is wat het lijkt

Veel producten in de supermarkt zijn niet wat ze lijken. Ze bevatten andere stoffen dan op de verpakking staat. Dat is niet alleen verboden, maar tevens gevaarlijk. Oppassen geblazen dus …

Hoewel het kan voorvallen dat er per ongeluk een onbedoeld ingrediënt in een product belandt, gebeurt het leeuwendeel van de fouten bewust. Meestal om kosten te drukken en duurdere stoffen te vervangen door goedkopere.

De vier meest frequente bedriegers zijn de volgende:

Olijfolie – Veel olijfolie wordt gemaakt op basis van goedkopere stoffen zoals walnootolie of zonnebloemolie. Er zijn zelfs voorvallen bekend waarbij varkensvet wordt gebruikt als hoofdbestanddeel.

Melk – Melk wordt soms verdund. In de meeste gevallen gebeurt dit met water, maar ook andere vulstoffen komen voor. Een hiervan is maltodextrine, een additief geproduceerd uit zetmeel.

Kruiden – Kruiden zijn vaak duur, dus hebben verkopers er baat bij deze te verdunnen. Saffraan, kurkuma en chilipoeder zijn de voornaamste slachtoffers. Bij chilipoeder wordt dan bijvoorbeeld gedroogde rode biet of kleurstof toegevoegd om de typische rode kleur te bekomen.

Vis en zeevruchten – Verkeerde etikettering is een veel voorkomend fenomeen bij vis. Dat enerzijds om de waarde te doen stijgen door ze voor te doen als zeldzamere soorten, anderzijds om invoerbeperkingen en –taksen te omzeilen.

 

Bron: www.msn.be

Reacties
 
Plaats reactie