Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Een poosje stoppen met sporten, wat doet het met je lichaam?
Een poosje stoppen met sporten, wat doet het met je lichaam?

Een momentje van zwakte heeft iedereen wel eens. Want wie wil er nu gaan joggen als het pijpenstelen regent? Of je wordt onverwachts opgebeld en uitgenodigd voor een barbecue, wie kan dat weerstaan?

Als je het sporten enkele weken uitstelt begint je conditie eronder te lijden en treedt er krachtverlies op. Hoe groot dit verlies is, wordt mede bepaald door hoe regelmatig je voorheen sportte. Want op het vlak van conditie en kracht is er een verschil tussen sporters die al meer dan een jaar regelmatig sporten en startende sporters.

Regelmatige sporters: een snelle comeback

  • Conditie

Als je het sporten laat, zal dit snel een invloed hebben op je conditie. Door bijvoorbeeld vier weken niet te sporten, zal je VO2max (geeft een indicatie van iemands fysieke conditieniveau) met 20 % dalen. Gelukkig kan je jouw conditie wel snel terug opbouwen.

  • Kracht

Na ongeveer drie weken ontstaat er pas krachtverlies. Afhankelijk van de reden waarom je een pauze inlast, kan dit minder snel of sneller optreden. Ziek zijn, vergt veel van je, ook van je spieren!

Startende sporters: terug naar af?

  • Conditie

Wat je in twee maanden hebt opgebouwd, kan je alweer kwijt zijn na vier weken. Al dat puffen en zweten voor niets. Het is dus belangrijk om sporten in je wekelijkse routine in te bouwen. Enkel zo kan je echt profiteren van de positieve effecten!

  • Kracht

Er is goed nieuws op dit vlak, want nieuwe spiergroei gaat niet snel verloren. Na vier maanden hard labeur, is 50 % van de spiermassa er na zes maanden rust nog steeds.
Maar let op, want hoe snel er conditie- en krachtverlies optreedt, hangt ook af van je leeftijd en de reden waarom je rust neemt.

Bron: www.womenshealthmag.nl

Reacties
Kathleen De Keyser
Kathleen De Keyser

ik ben blij dit te lezen en het klopt ook.
Na een lange zieteperiode, operatie, is het terug echt opbouwen... zowel op conditie als kracht.
maar het loont zeker de moeite.

 
Plaats reactie