Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Eco-koken: energie besparen tijdens het koken
Eco-koken: energie besparen tijdens het koken

Je steentje bijdragen aan het milieu? Alle kleine beetjes helpen. Je verwarming een graad lager zetten, de fiets nemen in plaats van de auto voor kleine afstanden, maar ook in de keuken kun je heel wat energie uitsparen. En dat is ook nog eens goed nieuws voor je portemonnee.

  • Ben je van plan om een nieuw fornuis te kopen. Weet dan dat een  elektrisch kookfornuis tweemaal zoveel energie verbruikt als een gasfornuis. Inductiekoken is de zuinigste vorm van elektrisch koken.
  • Kook je toch elektrisch, schakel je kookplaat naar het einde van je bereiding dan iets eerder uit. Ze geeft nog een tijdje de nodige warmte af.
  • Zorg voor goede pannen met een platte bodem. Zo wordt de beste warmteoverdracht verkregen. Pannen waarvan de bodem door veelvuldig gebruik en door de hitte vervormd zijn, hebben langer nodig om het eten te garen.
  • Kook nooit meer water dan nodig: hoe groter de hoeveelheid, hoe meer energie nodig is.
  • Zet nooit een te kleine pan op een grote kookplaat, zo verlies je te veel energie langs de randen.
  • Een snelkookpan bespaart 40 tot 70% energie.
  • Kook altijd met het deksel op de pot, zo kan de warmte gerecycleerd worden en verbruik je 60 tot 70% minder energie dan zonder deksel. Koop kookpotten met een glazen deksel, je moet het deksel dan minder vaak opheffen om in de pot te kunnen kijken en zo blijft de warmte binnenin bewaard.
  • Trek de stekker van de microgolfoven uit als je hem niet gebruikt. Het klokje verbruikt immers ook energie.
  • Kleine porties zijn sneller klaar in de microgolfoven. Dit bespaart ongeveer 30 procent energie..
  • Ontdooi je diepvriesproducten op tijd. Bij het koken is er dan minder energie nodig. Ook je producten ontdooien in de microgolfoven verbruikt veel energie.
  • Ontkalk het koffiezetapparaat regelmatig om te voorkomen dat er zich te veel kalk vormt op het verwarmingselement.
  • Schakel het warmhoudplaatje van de koffiezet uit. Een thermoskan is efficiënter en behoudt het aroma van de koffie.
  • Gebruik de waterkoker alleen voor kleine hoeveelheden (minder dan 50 cl).
  • Gebruik de dampkap alleen als het echt nodig is, want het zuigt ook warme lucht weg.
  • Schakel enkele minuten voor het einde van de bereiding de oven uit. Hij geeft sowieso nog een tijdje warmte af.
Reacties
Thomas Vanbrabant
Thomas Vanbrabant

een paar handige tips! zeker een dampkap slorpt idd bergen energie op

Lieven Moens
Lieven Moens

Sommige tips zijn mss wat omslachtig? Ik zie mezelf niet telkens het klokje van de microgolf opnieuw instellen...

 
Plaats reactie