Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

De relatie tussen acne en voeding
De relatie tussen acne en voeding

Veel mensen denken dat ‘slechte voeding’ acne uitlokt of verergert. Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is echter zeer mager is.

Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Maar er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten.

• Chocolade: op basis van het beschikbare onderzoek (te downloaden op www.huidarts.info - ‘Richtlijn Acneïforme dermatosen’ onder de rubriek ‘Richtlijnen’) kan je niet besluiten dat chocolade een effect heeft op acne.

• Vetinname en vetsamenstelling (hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet, cholesterol) van de voeding: de meeste studies kunnen geen verband aantonen.

• Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen bijdragen aan het instandhouden van acne; een voedingspatroon met een lage glycemische index kan bestaande acneletsels verminderen. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn, eenvoudig gezegd, koolhydraten die langzaam verteren. Voorbeelden zijn pastaproducten, peulvruchten en fruit. Koolhydraten die snel verteren hebben een hoge glycemische index. Vaak gaat het om producten die veel suiker bevatten.

• Regelmatige melkconsumptie (meer dan 1 keer per dag) kan de kans op acne vulgaris verhogen in vergelijking met mensen die minder dan 1 keer per week melkproducten gebruiken.

• Er zijn aanwijzingen dat de inname van vitamine D uit supplementen acne vulgaris kan verminderen. Vitamine A en calcium lijken niet van invloed te zijn op acne.

Reacties
 
Plaats reactie