Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Chocolade houdt dementie tegen
Chocolade houdt dementie tegen

Een dagelijkse dosis chocolade kan dementie en Alzheimer tegengaan.

Italiaanse onderzoekers ontdekten immers dat je door elke dag een hoeveelheid cacao
te consumeren, beginnend geheugenverlies kan aanpakken. Beginnend
geheugenverlies leidt in vele gevallen tot dementie of Alzheimer.

Tijdens de studie werden 90 zeventigplussers met beginnend geheugenverlies
onderverdeeld in drie groepen. Elk groepje van 30 personen kreeg dagelijks een
drankje, één groep met lage dosis cacao, een andere met gemiddelde dosis en nog
een andere met hoge dosis.

Het drankje bevatte flavanolen, dat zijn chemicaliën die geassocieerd worden
met een verminderd risico op dementie. Je kan ze terugvinden in een heleboel
voedingsmiddelen waaronder zwarte chocolade. Tijdens de studie moesten de
proefpersonen andere bronnen van flavanolen zoals thee of rode wijn, vermijden.

Het geheugen werd daarna gemeten aan de hand van verschillende testen. Hierbij
werd onder andere het werkgeheugen en de verwerkingssnelheid gecontroleerd.

Deel van evenwichtig dieet

Op het einde van de studie (na 8 weken) bleek dat proefpersonen die een
gemiddelde of hoge dagelijkse dosis cacao dronken, veel hogere cognitieve scores
halen dan die met de laatste dosis. Bijkomend voordeel was dat de twee eerste
groepen ook een lagere bloeddruk kregen.

“De studie biedt bemoedigend bewijs dat de consumptie van cacao-flavanolen, als
onderdeel van een evenwichtig dieet, het cognitieve functioneren kan verbeteren”,
vertelt onderzoeksleider dr. Giovambattista Desideri van de University of L'Aquila. “Er
zijn uiteraard wel grotere en uitgebreidere studies nodig om de resultaten te
bevestigen en om na te gaan hoelang het effect blijft duren en welke hoeveelheid
cacao er nodig is.”

Van cacao tot lekker hapje

Nu je weet dat chocolade je geheugen stimuleert - en je bovendien blijer maakt - heb je enkel nood aan enkele leuke chocoladereceptjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van panna cotta met witte chocolade en kersen, chocoladepavlova met rood fruit of een innig duo van chocolademousse?

Reacties
 
Plaats reactie