Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Cholesterolverlagende margarine gevaarlijk?
Cholesterolverlagende margarine gevaarlijk?

Volgens Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch zijn cholesterolverlagende producten, die je in de supermarkt kan vinden, schadelijk voor wie geen te hoge cholesterol heeft. Foodwatch geeft te kennen dat het in feite medicijnen zijn die een bijsluiter vereisen en uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar zouden mogen zijn.

Keep it simple

Dit wordt bevestigd door de FOD-gezondheid. Cholesterolverlagende producten worden het best alleen gebruikt door mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Wanneer je bijvoorbeeld cholesterolverlagende margarine wil gebruiken, bespreek je best met zijn huisarts of het product nuttig kan zijn voor jou. De rest van de familie gebruikt dan bij voorkeur gewone margarine.

Negatieve effecten?

Verder is er wel bewezen dat cholesterolverlagende producten LDL-cholesterol met tien tot vijftien procent doen dalen, maar er is niet bewezen dat dit een gunstig effect heeft op sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten. Bovendien zijn de mogelijke negatieve effecten op lange termijn niet bekend. Om je cholesterol met tien à vijftien procent te doen dalen, moet je trouwens twee à drie gram van het actieve bestanddeel innemen. Daarvoor moet je bijvoorbeeld vier à vijf boterhammen dik besmeren met het product. Waardoor je dan weer het risico loopt om te veel vet te consumeren.

Positief voor?

De producten kunnen wel een waardevolle aanvulling zijn in een evenwichtige voeding voor patiënten met een te hoge cholesterol. Als die na een dieet en bij voldoende beweging toch nog te hoog blijft. Experts pleiten er dan ook voor om de producten te reserveren voor mensen die problemen hebben met hun cholesterol en ze te gebruiken onder begeleiding van een arts of diëtist.

Reacties
 
Plaats reactie