Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Is brood nu gezond?
Is brood nu gezond?

Sinds het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh bestaat er onduidelijkheid over het goede of slechte van brood. Wij helpen je en vertellen waarom het wel mag.

Hele granen kosten meer energie om te verteren, maar bieden je lichaam in ruil kracht tegen hartziektes, darmkanker en diabetes. Daarnaast geven ze je een vol gevoel, waardoor je minder wil eten.

Volkoren en meergranenbrood zijn dus gezond. Pas wel op: brood gemaakt van bloem of meel kan een donkere kleur hebben, maar heeft toch niet de hele korrel die zo gezond is.

Het granenprincipe werkt ook voor niet-brood. Zo kies je in de bioscoop beter voor een zakje popcorn dan voor een zakje chips. Naast hele granen bevat popcorn polyfenol, wat je hart beschermt en de kans op darmkanker verkleint. Zoals steeds eet je best wel niet te veel: popcorn bevat namelijk veel zout.

Wil je toch een alternatief? Wat denk je dan van quinoa. Officieel is dit een pseudograan omdat het geen gluten bevat. In plaats bevat het een hoop vitamine E, B2 en mineralen. De bereiding gebeurt op dezelfde manier dan rijst of pap.

Wil je dit eens proberen? Wat dacht je dan bijvoorbeeld van quinoa met gehaktballetjes in tomatensaus of een stoofpotje met geroosterde aubergine en quinoa.

Reacties
 
Plaats reactie