Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Bewust consumeren met Voedselteams
Bewust consumeren met Voedselteams

Voedselteams is een VZW die bestaat uit lokale teams en plaatselijke boeren of producenten. Mensen uit eenzelfde buurt kopen gezamenlijk groente, fruit, kazen, vlees enz. aan bij lokale boeren en ondersteunen op die manier de regionale economie. De VZW wordt plaatselijk gerund door vrijwilligers die worden bijgestaan door regionale betaalde medewerkers.

Via de website bestel je de producten die je wenst, het aanbod is heel uitgebreid maar wel seizoensgebonden. Dit komt ook je gezondheid ten goede: bewaring heeft nooit een goede invloed op de voedingswaarde.

Blikvanger is het wekelijkse groentenpakket: telkens een verrassing met de seizoensgroenten van het moment, waaronder heel wat ‘vergeten’ groenten zoals pastinaak, postelein, aardpeer... Elk gezin heeft de keuze tussen een mini-, normaal of jumbopakket naargelang zijn behoefte. Vaak worden er dan gezonde recepten bijgevoegd, als service naar de klant. In omgekeerde richting wordt er ook soms beroep gedaan op de consument: als er dringend een bepaald gewas moet geoogst worden, wil de boer nog wel eens een oproep doen aan zijn ‘team’ om de mouwen op te stropen. Op die manier weet je wel letterlijk waar je voedsel vandaan komt.

Via Voedselteams VZW krijgen de kleine boeren dus een steuntje in de rug en worden de transportkosten geminimaliseerd. Er wordt gewerkt met bio bedrijven en met duurzame bedrijven. De organisatie screent de producenten vooraf, en kijkt erop toe dat ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De producten zijn vrij van pesticiden, hormonen en bewaarmiddelen, en je betaalt niet extra voor verpakkingkosten of tussenhandel.

Als lid van een team betaal je een kleine jaarlijkse bijdrage in de administratiekost en wordt er van je verwacht dat je een zekere vorm van engagement vertoont, afhankelijk van de beschikbare tijd die je hebt.

Meer info op www.voedselteams.be

Het jaarlijks lidgeld bedraagt 10 euro

Reacties
 
Plaats reactie