Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Bereid jezelf voor op de winter
Bereid jezelf voor op de winter

De dagen worden korter en kouder. Het risico op griep en verkoudheden neemt daardoor alleen maar toe. Toch kan je je lichaam hier op voorbereiden. Enkele tips …

De beste manier om griep te vermijden, is preventie. Dat kan bijvoorbeeld door een spuitje te laten zetten, maar je kan ook zelf heel wat ondernemen. Gebruik zoveel mogelijk wegwerpbare zakdoeken en was je handen geregeld. Zo vermijd je dat je de bacteriën doorgeeft. Ben je toch ziek? Drink dan voldoende water, je verliest namelijk heel wat lichaamsvocht door te zweten of te snotteren. Last van spierpijn? Dat komt omdat je immuunsysteem de infectie bevecht, neem hiervoor een pijnstiller.

Wat met eten?

Tijdens de wintermaanden grijpen we makkelijker naar zware maaltijden zoals lasagne met veel kaas en fondue, of het zogenaamde ‘comfort food’. Dit verklaart waarom de meeste mensen wat aankomen tijdens de winter. Soms tot een halve kilo per keer. Op zich lijkt dat misschien niet veel, maar als je er dit tijdens de zomer niet meer afkrijgt, kan dit na enkele jaren serieus aantikken.

Verder is het belangrijk je immuunsysteem te versterken door de juiste voedingsmiddelen te eten. Zo zitten paprika’s, wortels, pompoenen en mango’s vol met antioxidanten die het immuunsysteem een boost geven. Zin in zoet? Dan zijn mandarijntjes of gedroogd fruit ideaal. Daarnaast kan je jezelf opwarmen met een heerlijke kom soep.

Lichaamsbeweging

Tijdens de koude periode van het jaar heb je vaak geen zin om te sporten. Door de koude buiten zijn onze spieren meer gespannen en bewegen is daardoor zwaarder. Het is dan ook belangrijk steeds voldoende aandacht te geven aan goede warp-up.

Blijf ook voldoende drinken, want zelfs als het koud is, verliest je lichaam veel vocht. Draag ook voldoende en warme kledij en gebruik verschillende lagen. De onderste wordt namelijk vochtig en daardoor krijg je het sneller kou. Als het buiten echt heel fris is, bedek dan je mond en neus om de lucht die je inademt wat op te warmen en op die manier je longen te beschermen.

Reacties
 
Plaats reactie