Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

ARTIKELS

Aan de slag met voedseloverschotten!
Aan de slag met voedseloverschotten!

Tegenwoordig kan je de wereld op je bord krijgen. Maar het enorme aanbod aan voedsel gaat gepaard met duizelingwekkende voedseloverschotten. Een derde van het geproduceerde voedsel belandt op de afvalberg.

Is er een afzetmarkt voor deze voedseloverschotten?

Ooit al gehoord van Gleaning? Tijdens een Gleaning-actie oogsten vrijwilligers groenten en fruit die anders verloren gaan. Dankzij zo’n actie komen raar gevormde wortels of te grote spitskolen toch nog op iemands bord terecht. Want in de winkelrekken zie je enkel producten die voldoen aan de esthetische normen.

De Europese supermarktketen Intermarché gebruikt deze ‘lelijke’ groenten en fruit dan weer wel. Ze maken er soep en sapjes van. En in Nederland is er de Keuken van het Ongewenste Dier. Zij gebruiken in hun gerechten dieren die beschouwd worden als plaag. Ganzen die op Schiphol Airport om veiligheidsredenen worden afgeschoten, werden zo al verwerkt in gevogeltekroketjes.

Ook jij kan iets doen. Leer hoe je voedingswaren optimaal kan bewaren en zoek manieren om je voedseloverschotten te minimaliseren. Heb je wat wortelen over? Maak een lekkere zuiderse groentestoof. Te veel aubergines gekocht? Verwerk ze in deze heerlijke minifrittata’s. En wat met al dat oud brood? Voeg wat parmezaancroutons toe aan je soep.

Reacties
 
Plaats reactie