Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

RECEPTEN

Parelhoen met gekonfijte sjalot, peertjes gestoofd in rode bietensap & gratin dauphinois

De perfecte gratin moet je in de vingers krijgen. Belangrijk daarbij is dat je de aardappelschijfjes zoveel mogelijk in dezelfde dikte snijdt. Dit gaat makkelijk met een mandoline of snijmachine.

Parelhoen met gekonfijte sjalot, peertjes gestoofd in rode bietensap & gratin dauphinois

Gang: Hoofdgerecht | Bereidingstijd: meer dan 1 uur | Aantal personen: 4

Ingrediënten:

250 g lange sjalotten, Spar boter, 3 eetlepels suiker, peren, 200 g gekookte rode biet, 1,5 kg Spar bloemige aardappelen, 4 teentjes look, 50 cl Spar volle melk, 1 liter culinaire room, nootmuskaat, Spar gratinkaas, parelhoenfilets, 4 eetlepels sherry, 4 dl gevogeltefond, Spar bloem, Spar room

Bereidingswijze:
  1. Sjalot: pel de sjalotten en snij ze in de lengte middendoor. Smelt boter in een pan en fruit de sjalotten langs alle zijden glazig. Overgiet ze met 2dl fond, bestrooi met suiker en kruid met zout. Dek alles af en laat langzaam garen op een zacht vuur.
  2. Peertjes: schil de peertjes, maar laat het steeltje zitten. Snij onderaan een plakje van de peertjes, zodat ze mooi rechtop blijven staan. Schik ze in een pan.
  3. Mix de rode bieten met water en voeg dit bij de peertjes tot ze onderstaan. Breng aan de kook. Zet het vuur uit als de peertjes bijna gaar zijn. Laat ze afkoelen in hun vocht.
  4. Gratin: schil de aardappelen en snij ze in plakken van 3 mm dik. Kook de lookteentjes gaar in water. Wrijf ze fijn in de vijzel.
  5. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een schaal in met boter en schik de plakjes aardappel er dakpansgewijs in (ongeveer 6 lagen). Strooi tussen de verschillende lagen steeds een beetje gratinkaas.
  6. Breng de melk en de room aan de kook. Voeg de gepureerde look toe. Kruid royaal met nootmuskaat, peper en zout.
  7. Giet het roommengsel over de aardappelplakjes tot net onder de bovenste laag. Werk af met de resterende kaas. Druk het geheel plat. Dek af met aluminiumfolie en plaats in de voorverwarmde oven gedurende ± 90 minuten.
  8. Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Verwijder de folie als ze bijna gaar zijn. Draai de oven naar 200°C, zodat je een heerlijk goudbruin korstje bekomt.
  9. Parelhoen: bak de parelhoenfilets in hete boter. Kruid met peper en zout en laat garen. Haal het vlees uit de pan en hou warm.
  10. Giet het vet uit de pan weg en strooi er een beetje bloem in. Roerbak tot alle aanbaksels los zijn en blus met sherry. Voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken. Kruid met peper en zout. Werk de saus af met room. Nappeer het vlees met de sherrysaus en serveer.
  • Spelen met de kinderen 23 min Spelen met de kinderen
  • Wandelen te paard 21 min Wandelen te paard
  • Schaken 53 min Schaken
Peer (met schil)
Portie:
170 g
Energieniveau: 2

Dit is het energieniveau van het hoofdingrediënt. Klik op het product om de voedingswaarden te bekijken. De bewegingstips tonen je hoe je evenveel energie zou kunnen verbruiken.

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

Reacties
 
Plaats reactie

De niveaus van 123feelfree

Met de niveaus 0, 1, 2, 3 en + maakt 123feelfree de voedingswaarden van producten in één oogopslag begrijpbaar. Voor de belangrijkste voedingswaarden zoals energie, suiker, vezels, zout, verzadigde vetten en totale vetten berekent 123feelfree het niveau.

  • 0 bevat nauwelijks of geen
  • 1 bevat een beetje
  • 2 bevat wel wat
  • 3 bevat veel
  • + bevat erg veel

Via het energieniveau koppelt 123feelfree een portie van een product aan bewegingstips waarmee je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. Zo kan je voeding en beweging makkelijk in evenwicht houden.

Meer lezen over hoe 123feelfree werkt

×
Parelhoen met gekonfijte sjalot, peertjes gestoofd in rode bietensap & gratin dauphinois

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

×