Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

RECEPTEN

Gepekelde komkommer met gerookte makreelmousse

Pekelen iets van vroeger? Klopt, het was een veelgebruikte techniek om producten langer te bewaren, vooral vlees en vis. Vandaag is pekelen echter nog steeds een aanrader, vooral omdat het een andere, diepere smaak oplevert. Ook fruit en groenten kan je pekelen, zoals de komkommer in dit recept. Pekelen wordt nooit saai, omdat je kan blijven variëren met het hele kruidenkastje.

Gepekelde komkommer met gerookte makreelmousse

Gang: Voorgerecht | Bereidingstijd: meer dan 1 uur | Aantal personen: 4

Ingrediënten:

komkommer, 2 dl  witte wijnazijn, 3 dl witte wijn, 100 g suiker, kruidentuiltje, kruidnagels, jeneverbessen, steranijs, 1 koffielepel zwarte peperkorrels, 1 koffielepel  grof zeezout, 200 g gerookte makreelfilet, 3 dl visbouillon, 2,5 dl room (35% VG), 4 blaadjes gelatine, sjalot, bieslook, Spar Griekse olijfolie

Bereidingswijze:
  1. Breng de witte wijnazijn, witte wijn, suiker en specerijen aan de kook. Pel de sjalot. Schil de komkommer en snij in 2. Snij van elke helft fijne sliertjes, zonder het vruchtvlees met zaadjes te gebruiken. Doe de komkommer en sjalot in een kom en giet de warme marinade erover. Dek af met plasticfolie en laat 1 nacht in de koelkast staan.
  2. Week de gelatineblaadjes in ijskoud water. Verwijder het vel van de gerookte makreelfilet en snij in stukken. Breng de vis- bouillon aan de kook. Los de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes erin op. Voeg de makreelstukjes toe. Mix alles fijn in een blender of keukenrobot. Giet door een grove zeef. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Klop de room half op. Voeg de licht opgeklopte room toe aan de makreelmousse. Kruid met peper en zout. Kruid zeker voldoende, want als de bereiding afkoelt, zullen de smaken verzachten. Laat de mousse wat afkoelen in de koelkast tot ze lichtjes begint op te stijven, maar wel nog vloeibaar blijft.
  3. Zet de ringen op een platte bakplaat bedekt met bakpapier. Giet de makreelmousse in elke ring tot aan de rand. Zet voorzichtig in de koelkast en laat 12 uur opstijven.
  4. Neem de ring met de opgesteven mousse uit de koelkast en zet in het midden van het bord. Verwijder de ring door met een scherp mes langs de rand te passeren.
  5. Schik de gepekelde komkommersliertjes errond. Snij de sjalot in fijne ringen en strooi ze over de komkommer.
  6. Versier met snippers bieslook en een scheutje olijfolie.
  • Stofzuigen 45 min Stofzuigen
  • Boogschieten 34 min Boogschieten
  • Een orkest dirigeren 64 min Een orkest dirigeren
Makreelfilet (gerookt)
Portie:
50 g
Energieniveau: 2

Dit is het energieniveau van het hoofdingrediënt. Klik op het product om de voedingswaarden te bekijken. De bewegingstips tonen je hoe je evenveel energie zou kunnen verbruiken.

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

Reacties
 
Plaats reactie

De niveaus van 123feelfree

Met de niveaus 0, 1, 2, 3 en + maakt 123feelfree de voedingswaarden van producten in één oogopslag begrijpbaar. Voor de belangrijkste voedingswaarden zoals energie, suiker, vezels, zout, verzadigde vetten en totale vetten berekent 123feelfree het niveau.

  • 0 bevat nauwelijks of geen
  • 1 bevat een beetje
  • 2 bevat wel wat
  • 3 bevat veel
  • + bevat erg veel

Via het energieniveau koppelt 123feelfree een portie van een product aan bewegingstips waarmee je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. Zo kan je voeding en beweging makkelijk in evenwicht houden.

Meer lezen over hoe 123feelfree werkt

×
Gepekelde komkommer met gerookte makreelmousse

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

×