Koop, eet en beweeg slim in 1 - 2 - 3!

RECEPTEN

Brioche

Achter het ontstaan van de botermalse brioche ligt een leuk verhaal. ‘Faire une brioche’ staat voor een blunder begaan. Toen Franse muzikanten in lang vervlogen tijden een valse noot speelden, moesten ze de aanwezigen achteraf trakteren op een brioche. Zing straks dus maar beter toonvast in de keuken.

Brioche

Gang: Bijgerecht | Bereidingstijd: meer dan 1 uur | Aantal personen: 10

Ingrediënten:

500 g bloem, 16 g verse gist, 50 g suiker, Spar eieren, 10 g zout, 270 g malse Spar boter, losgeklopte eigelen

Bereidingswijze:
  1. Klop de eieren los en los de gist er in op.
  2. Doe de bloem, de suiker en het zout in de mengkom met deeghaak van een keukenrobot. Laat op halve kracht draaien. Voeg het eimengsel er beetje bij beetje aan toe en laat mengen.
  3. Voeg, wanneer je een homogene massa bekomt, de malse boter er in stukjes aan toe. Laat verder mengen tot alle boter door het deeg is opgenomen.
  4. Haal uit de mengkom en kneed nog even verder tot je een mooie deegbol bekomt. Leg in een kom, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  5. Neem de deegbol eruit en verdeel in 2 stukken. Vorm met het ene deel opnieuw een grote bol en een kleiner bolletje. Als het deeg te veel kleeft, voeg dan nog een beetje bloem toe. Verdeel het andere deel in bolletjes van 50 en 10 gr. Bol elk stukje deeg op tot een mooie vorm.
  6. Verdeel het gerezen deeg enerzijds in een grote ingevette briochevorm. Duw het kleinere bolletje goed in het deeg. Verdeel de kleine bolletjes in de siliconenvorm voor kleine brioches en duw daar ook de kleine bolletjes goed in het midden van het deeg. Strijk de deegbollen in met het losgeklopt eigeel.
  7. Zet de grote en kleine bollen op een bakplaat met bakpapier, afgedekt met een handdoek, en laat rijzen op een warme plaats gedurende ± 30 minuten.
  8. Warm de oven voor op 200°C. Bak de kleine brioches gedurende 15 minuten en de grote gedurende ± 30 minuten.
  9. Zet de oven uit, als ze klaar zijn, en laat afkoelen in de oven.
  10. Ontvorm als ze afgekoeld zijn.
  • Koken 42 min Koken
  • Kogelstoten 37 min Kogelstoten
  • Skateboarden 30 min Skateboarden
Bloem (tarwe)
Portie:
50 g
Energieniveau: 2

Dit is het energieniveau van het hoofdingrediënt. Klik op het product om de voedingswaarden te bekijken. De bewegingstips tonen je hoe je evenveel energie zou kunnen verbruiken.

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

Reacties
 
Plaats reactie

De niveaus van 123feelfree

Met de niveaus 0, 1, 2, 3 en + maakt 123feelfree de voedingswaarden van producten in één oogopslag begrijpbaar. Voor de belangrijkste voedingswaarden zoals energie, suiker, vezels, zout, verzadigde vetten en totale vetten berekent 123feelfree het niveau.

  • 0 bevat nauwelijks of geen
  • 1 bevat een beetje
  • 2 bevat wel wat
  • 3 bevat veel
  • + bevat erg veel

Via het energieniveau koppelt 123feelfree een portie van een product aan bewegingstips waarmee je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. Zo kan je voeding en beweging makkelijk in evenwicht houden.

Meer lezen over hoe 123feelfree werkt

×
Brioche

Dit recept komt uit KOOK, het maandelijkse gratis klantenmagazine van SPARSPAR.

×